Personalizowana dieta wg. DNA

Personalizowana dieta dla każdego?
Zainspirowana artykułem jaki ukazał się w „New York Times” o personalizowanej diecie dla każdego, warto zastanowić się czy nie ma w tym wiele racji. Każdy człowiek jest inny i ma inne geny. Dziesięć lat temu naukowcy zaczęli zgłębiać tajniki nowej dyscypliny naukowej jaką jest nutrigenomika, która ma być przyszłością diety na podstawie naszego DNA. Interesujące zagadnienie i chyba jeszcze ciekawsze w obliczu najnowszych badań jakie zostały opublikowane w” New York Times”.
Dietetycy, stwierdzili ,że nie ma jednej , doskonałej diety dla wszystkich, ponieważ mamy różne metabolizmy. Rozpoczęto badania które miały udzielić odpowiedzi na pytanie , dlaczego tak bardzo indywidualnie reagujemy na żywność. Geny mają na to wpływ ale w jakiej wysokości ? Dlaczego bliźniaki jednojajowe , w odmienny sposób reagują na tłuszcze i węglowodany jakie spożywamy. Te indywidualne reakcje mogą być przyczyną otyłości oraz rozmaitych chorób.
Okazuje się ,ze ta spersonalizowana dieta jest ważna, ale czy na pewno tylko dieta ma znaczenie? A gdzie styl życia, sen, aktywność fizyczna dostosowana do możliwości człowieka czy ilość naszego mikrobionu jelitowego, także ma znaczenie i decyduje o tym czy jesteśmy zdrowi i …. Szczupli.
Czy zatem mamy zmierzch diet, które są dedykowane wszystkim? Wychodzi na to ,ze taki jest trend. Ja ze swojego doświadczenia wiem ,że trzeba zawsze słuchać co sugeruje nam nasz organizm. Jeść to , na co mamy ochotę w danej porze roku , wybierać produkty zdrowe i nieprzetworzone a także szukać żywności BIO, która będzie naprawdę zdrowa. Powiedzenie ,że jesteś tym co jesz, nadal jest zasadne. To, co jemy i w jakich ilościach, zależy w dużej mierze od nas. Nie wiem, czy warto kierować się wyłącznie modą na jakieś diety a bardziej nie skupić się na indywidualnie zaprojektowanych dietach przez fachowców- dietetyków, którzy po wyczerpującym wywiadzie zaproponują najlepsze dla nas rozwiązanie.
To jest filozofia jaką prezentuję najstarsza medycyna naturalna czyli Ajurweda, która twierdzi ,że pokarmy należy spożywać według własnych upodobań a nie trendów mody. Każdy człowiek ma swój indywidualny smak i to on powinien być wskaźnikiem w doborze składników pokarmowych.
Nikogo nie trzeba przekonywać ,że chęć to jedno a zdrowy rozsądek to drugie, ale jeśli wybieramy żywność to róbmy to z głową.
I na koniec mała refleksja: zgadzam się z opinią ,że najlepszym barometrem naszego samopoczucia i zdrowia jest …. Waga łazienkowa która pokazuje gdzie jesteśmy i dokąd zmierzamy..:)